Nieuwe regels amateurvoetbal

Het afsteken van vuurwerk, rookpotten of fakkels - zoals hier bij de derby tussen Alem en DSC - is niet meer toegestaan


Deze nieuwe regels zijn er komend seizoen in het amateurvoetbal
Voetbalbond KNVB heeft alvast wat huiswerk uitgedeeld aan clubs, spelers en supporters. Er zijn vanaf komend seizoen een aantal nieuwe regels in het amateurvoetbal.

Verbod Vuurwerk
Het is verboden om voor, tijdens en na de wedstrijd vuurwerk, fakkels en/of rookpotten af te steken. De thuisspelende vereniging maakt daarvoor voorafgaand aan de wedstrijd aan de supporters (bezoekers) duidelijk kenbaar dat het verboden is om vuurwerk af te steken. De scheidsrechter mag geen toestemming verlenen voor het afsteken van vuurwerk. Als er toch sprake is van het afsteken van vuurwerk kan elk lid van de KNVB hiervan aangifte doen bij de aanklager. Zowel de thuisspelende als de bezoekende vereniging kan in staat van beschuldiging worden gesteld. Afwijkingen zijn alleen mogelijk wanneer schriftelijke ontheffing is verleend door de gemeentelijke of provinciale overheid.

Uitwijken verplicht
Teams uit de eerste klasse en lager zijn komend seizoen verplicht om met het eerste elftal uit te wijken naar een ander speelveld dat aan alle eisen voldoet als het hoofdveld vanwege een slechte gesteldheid niet bespeelbaar is. Dit kan zowel een veld van kunstgras als natuurgras zijn. Indien uitgeweken kan worden naar zowel een kunstgrasveld als natuurgrasveld, dan is het aan de thuisspelende vereniging om een keuze te maken.

Maatregel
Het bestuur amateurvoetbal heeft besloten tot inzet van een maatregel bij excessief verbaal en/of fysiek geweld tegen scheidsrechters: het uitstellen van wedstrijd(en) voor bepaalde tijd. De KNVB ziet een verharding van agressie en weinig respect richting scheidsrechters en beslissingen. Op het moment dat deze grens wordt overschreden kan het bestuur amateurvoetbal ingrijpen en per direct alle officile voetbalwedstrijden van een team en/of vereniging voor een bepaalde periode uit het programma halen.

Niet langer twee standaardteams
Vanaf dit seizoen is het voor verenigingen die met n standaardteam in de competitie uitkomen niet meer mogelijk om een nieuw (tweede) standaardteam op de andere speeldag in te schrijven. De clubs die dat momenteel al wel hebben mogen dat wel zo houden.

Foto © VV Alem - Piet van Boxtel