Jonge redacteuren starten voetbalblad
(Het Carillon)


Het grootste en meest informatieve voetbalweekblad, VI, telt al jaren een speciale jongereneditie. Voor Lars, Mats en Jorick, drie jongens uit Alem, gaat deze informatievoorziening echter nog net ver genoeg. Zij maakten eigenhandig een vijf pagina’s tellende editie en verkochten die huis-aan-huis voor €1,-.

Wie denkt dat dit een slimme manier is om hun zakgeld wat aan te dikken in deze crisistijden, heeft het mis De opbrengst van de verkoop gaat naar de Cruyff Foundation. Lars legt uit waarom: “Ik zat achter mijn Xbox een voetbalspel te spelen, toen ik bedacht dat niet iedereen zo gelukkig is als wij hier. Wij kunnen lekker op straat voetballen, op het veld van v.v. Alem of in de schuur van Jorick, maar bijvoorbeeld kinderen met een handicap kunnen dat niet. De Cruyff Foundation zorgt ervoor dat er speciale voetbalveldjes aangelegd worden zodat iedereen kan voetballen. Of er ook een stukje eigenbelang bij zijn actie zit, wuift Lars weg. Natuurlijk zou ik het leuk vinden als er in Alem ook zo'n veldje zou komen, maar andere kinderen hebben daar meer behoefte aan. "Ik hoop dat wij €50,- ophalen”, dan kan Jorick's moeder het overmaken.

Zijn tweelingbroer Mats is één van de drie redacteuren. “We hebben zestien exemplaren geprint. Toen moesten we van mama stoppen, want anders zou de kleurenprinter op zijn. Maar we hebben al €20,- opgehaald. Sommige mensen geven namelijk meer geld of lezen onze VI Junior snel, zodat wij hem dan weer aan een ander kunnen verkopen.”
Wat opvalt is dat de jonge voetballiefhebbers hun nieuws gefilterd hebben op de clubvoorkeur van hun dorpsgenoten. Zo krijgt het naburige FC Den Bosch flink wat ruimte toebedeeld. Mats: "Veel bekende voetballers komen hier vandaan, zoals Ruud van Nistelrooij en Anthony Lurling. Maar ook papa heeft hier nog rondgelopen (doelt op libero Wim Steenbekkers, red.)"
Hun grote vriend Jorick van Groeningen heeft de inspiratie voor dit blad van zijn oudste zus geleend. Zij studeert nl. journalistiek in Tilburg. Ook Jorick heeft overigens ambities in die richting: "Het voetbalnieuws halen wij van www.vi.nl, maar we herschrijven dit voor onze doelgroep." En dat de drie jeugdige Alemers de toets voor de spellingscontrole en alle juiste namen (Feynoord, Vermalen, etc.) nog niet hebben weten te vinden, neemt niemand deze jeugdige Johan Derksen kwalijk. Jorick, strijdvaardig: "Wij zij pas beginners hè, dan mag je nog fouten maken!"De Cruyff Foundation bedankt Lars, Mats en Jorick voor hun leuke initiatief en wenst hen veel succes met hun voetbalblad.

Neem HIER 'n kijkje op de site van de Johan Cruyff Foundation


Foto © Het Carillon