Biertje minder, is een steentje meer






Al de hele voorbereiding miste ie. En ook de eerste twee competitiewedstrijden, tegen Nooit Gedacht en SCG’18, moet Alem het zonder Lars Steenbekkers doen. De middenvelder zit in hartje Afrika, Tanzania om precies te zijn. “In Kagondo, een heel klein dorpje, dus alles was je van Afrika verwacht, zie je hier.”


Lars Steenbekkers
Steenbekkers is in de afrondende fase van zijn studie. Hij hielp eerder al op de COVID-afdeling van het JBZ en loopt nu dus coschappen op een ander continent. “Ik draai in principe acht weken volledig mee met de artsen in het lokale ziekenhuis. John (Cornelissen, red.), onze nieuwe trainer, dacht daar anders over, maar deze kans kon ik niet laten liggen”, lacht de middenvelder van Alem, die een crowdfundingactie is gestart.

“Vanwege de vele ellende hier”, legt hij uit. “Nathasja, een Nederlandse arts die hier al vijf jaar werkt, is een moeder-kind centrum aan het bouwen, om de zorg rondom de zwangere vrouw en pasgeboren kinderen te verbeteren. Omdat dat moeilijk is in het huidige systeem, is ze zelf wat op gaan zetten. Door een eerdere inzamelingsacties van collega’s staan de muren al, de volgende stap is het dak.”

Kagondo is een relatief klein dorp, iets groter dan Alem, waar iedereen elkaar kent. “Je bent ook heel snel ingeburgerd”, glimlacht Steenbekkers, die al veel vrienden maakte en zijn conditie op peil houdt door regelmatig mee te voetballen met het plaatselijke team. “Totaal niet vergelijkbaar met Nederland. Ze trainen elke dag van 16.00/16.30 uur tot en met zonsondergang, rond 19.00 uur. Ook omdat ze niks anders hebben. Soms zijn er twintig man, soms vijf, heel vrijblijvend allemaal. De meesten werken in het ziekenhuis. Daar kan het er soms heftig aan toe gaan, met gecompliceerde bevallingen en fatale bloedingen, dus het is denk ik een goede uitlaatklep.”

Heel veel rennen
De looplijnen die Ben Hoek er de afgelopen jaren bij Alem heeft proberen in te slijpen, ziet Steenbekkers momenteel even niet. “Het is hier vooral heel veel rennen. Af en toe komt er een redelijke aanval uit, maar een tactiek kennen ze niet. We spelen ook alleen maar partijen.”
De competitie van het team uit Kagondo is in toernooiverband, tegen alle andere omliggende dorpen. “Laatst speelden ze de kwartfinale en probeerden ze me mee te laten doen, maar er mochten helaas geen nieuwe spelers worden ingeschreven. En een wit persoon, die noemen ze hier Mzungu, valt teveel op. Vanaf nu kan ik wel meedoen, omdat de nieuwe competitie start.”





Trubbelig ziekenhuis
Het voetballen is een mooie manier om het trubbelige ziekenhuis, wat er is voor de hele regio, even te vergeten. “160 bedden, dus best groot. Het kan heel druk zijn, maar het ligt nooit vol. En het ligt hier niet op ziektebeeld, maar op geslacht. We hebben een vrouwen-, mannen-, kind- en zwangerenafdeling.”

Steenbekkers zou het geweldig vinden als het moeder-kind centrum afgemaakt kan worden. “Mijn crowdfundingactie daarvoor gaat goed, in minder dan een week was er al 1700 euro opgehaald. Het is volledig kosteloos, je kunt zelf het bedrag bepalen en via een Tikkie komt dat direct op de rekening van Nathasja. Denk maar zo: een biertje in de kantine minder, is hier een steentje meer.”

Doneren kan nog steeds. Het overmaken kan via de QR-code of via de tikkie-link. Het geld gaat direct naar de Nederlandse rekening van Nathasja. Het is dus geheel kosteloos en je kan zelf het bedrag bepalen. Link: https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html...






© 2023 073voetbal.nl