In gesprek met Hans Hanegraaf


Met ruim 400 doelpunten voor VV Alem 1 en 20 jaar ervaring als bestuurslid, mag er zeker wel geconcludeerd worden dat Hans Hanegraaf een clubicoon bij VV Alem is. Als erelid kijkt hij momenteel nog steeds graag bij de hoofdmacht van de dorpsclub en houdt hij zich nog bezig met het aankomende 90-jarige jubileum van de oranjehemden.“Vanaf 1971 tot 1990,” begint Hanegraaf. De toenmalige centrumspits stond ruim 19 jaar lang in de voorhoede van de hoofdmacht van VV Alem. “Het kampioenschap in het seizoen 1982 kan ik me nog goed herinneren, dat was een prachtig jaar toen.” Na vele hoogtepunten in het oranje hing de doelpuntenmachine uiteindelijk in 1990 zijn voetbalschoenen aan de wilgen. “We promoveerden toen via de nacompetitie naar de derde klasse. Dat was voor mij een mooi teken om te stoppen.” Met een klinkende 4-0 overwinning en drie doelpunten was het zeker een afscheid in stijl.


Hans Hanegraaf
Na zijn eigen voetbalcarrière bleef Hanegraaf nog zeker verbonden met zijn club VV Alem, als penningmeester. Echter had hij tijdens zijn actieve voetbalperiode ook al deze functie op zich genomen. “Ik moest mijn eigen trainer toen betalen,” grapt Hanegraaf. “Maar ik kon mijn beide petten heel goed gescheiden houden gelukkig.” Na zijn functie als penningsmeester, werd het erelid vervolgens jarenlang secretaris bij de dorpsclub. “Dat heb ik tot 2002 gedaan, daarna is alles voor mij op een lager pitje gaan liggen. Maar ze kunnen mij altijd bellen hoor, waar nodig.”

En dat is precies wat VV Alem deed, toen de commissie van het 90-jarig bestaan van de vereniging samen gesteld werd. Gezamenlijk met de commissie werd er voor een leuk programma met een hoop activiteiten gezorgd, die dankzij dat welkbekende virus nog even opgeschoven zijn naar september dit jaar. “Ikzelf heb daar ook bij geholpen, maar ik houd me voornamelijk bezig met de historische artikelen voor in ons clubblad.”

Dankzij zijn fanatieke inzet werd Hanegraaf uitgeroepen tot erelid bij VV Alem. “Je moet echt wel wat gedaan hebben om hiervoor uitgeroepen te worden, maar het is zeker een leuke eer.” Ook de komende jaren zal Hanegraaf nog vaak te vinden zijn op het Sportpark De Oude Maas. “Het is een club waar ik me helemaal thuis voel en nu nog steeds. Het clubhuis beschouw ik dan ook echt als mijn tweede thuis.”

© 2021 Voetbaljournaal