Piet Saaman: 'Dit heeft me slapeloze nachten gekost'
Piet Saaman volgt na drie seizoenen Alem succescoach Leon Elands op bij Woudrichem. Op sportpark Het Bolwerk wordt hij 'herenigd' met zijn zoon.

door Martin van Hemert(Foto: Teus Admiraal)


Ineens was de kogel door de kerk; Piet Saaman wordt na dit seizoen bij Woudrichem de opvolger van de na zes seizoenen vertrekkende Leon Elands. De 'nieuwe' hoofdtrainer keert daarmee terug op het oude nest, waar hij diverse jeugdteams en van 2005 tot en met 2008 ook al het eerste elftal onder zijn hoede had.

Het is dus niet verwonderlijk dat de Woerkummer een half elftal aan oude bekenden treft. Die spelers maakten zich na het aangekondigde vertrek van Elands hard voor een rentree van Saaman: "Zij waren voor mijn komst en hebben daar een belangrijke stem in gehad. Ik weet wat ik aan ze heb; er zitten een paar supertalenten tussen. Het is tof om daarmee te gaan werken."

Geen verschil
Tot die talenten behoort ook Saaman's zoon, Tim. Waar een vader als trainer lang niet altijd een succesrecept is, verwacht de oud-prof geen moeilijkheden.
"Als Tim zich opgelaten zou voelen of het gevoel zou hebben dat ik hem in de weg loop, dan had ik het nooit gedaan. Maar hij wil het zelf ook graag. Ik heb Tim al met al zo'n tien jaar getraind in de jeugd en als je allebei een goede professionele houding hanteert, dan is dat geen probleem. Ik zal nooit verschil maken in spelers. Als hij zich misdraagt dan krijgt-ie dat te horen en als hij niet goed speelt wordt hij ook gewisseld. Maar ik verheug me er wel op om met Tim te gaan werken. Ik ken zijn kwaliteiten als geen ander om daar op een goeie manier gebruik van te maken."

Voor- en nadelen
Toch was de keuze om na drie seizoenen bij Alem te vertrekken bij lange na niet zo makkelijk als het nu lijkt, geeft Saaman grif toe: "Normaal gesproken slaap ik altijd heel goed, maar dit heeft me wel een paar slapeloze nachten gekost. We zijn vanuit de vijfde naar de vierde klasse gegaan en hebben nu de eerste periodetitel gehaald. Ik had, en heb het nog steeds, goed naar mijn zin bij Alem, maar als trainer blijf je wel in de gaten houden of je nog meer uit de selectie kan halen. Je weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af en dan moet je toch op een gegeven moment de knoop doorhakken. Dan voel je bij de jongens en in de club de teleurstelling. De hele groep was ervoor dat ik nog een seizoen zou blijven."

"Maar laat duidelijk zijn; ik ben nu in de winterstop even met Woudrichem bezig, maar na kerst en nieuwjaar gaat de knop weer om naar Alem. We hebben het elftal ervoor om te promoveren en we willen met z'n allen naar de derde klasse. Daar schenk ik alle aandacht aan, dat ben ik aan Alem verplicht. Woudrichem begint pas half augustus, bij de eerste training, te tellen."


© regio-voetbal.nl