Nieuwe spelregels in het voetbal

Nieuwe spelregels in het voetbal: dit zijn de 4 belangrijkste veranderingen

Vanaf volgend seizoen zullen er een aantal nieuwe spelregels toegepast worden in het wereldwijde voetbal. Dit heeft de internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) zaterdag 2 maart 2019 doorgevoerd.

De vier belangrijkste wijzigingen op een rij:

1. De handsbal
Het belangrijkste agendapunt was het vaststellen van een duidelijkere definitie van een handsbal, vooral om de scheidsrechters daarmee te helpen. Een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand heeft beroerd, ook al is het onbedoeld en is er sprake van aangeschoten hands.

2. Tijdrekken tegengaan
Spelers die worden gewisseld, moeten het veld via de kortste route verlaten, dus richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn. Nu gaat dat nog via de middellijn aan de zijkant van het veld, en dat zorgt voor veel vertraging in het spel.

3. Aanvallers niet welkom
Bij vrije trappen mag een speler van de 'aanvallende' partij niet meer in de muur van de tegenstander gaan staan. De afstand die genomen moet worden van de muur is minstens één meter, om zo belemmering van het zicht van de keeper te voorkomen.

4. Wijziging doeltrap
Bij een doeltrap is de bal, zodra deze wordt ingetrapt, direct weer in het spel. De bal hoeft het strafschopgebied niet meer eerst te verlaten, zoals sinds mensenheugenis de (door velen onbegrepen) regel luidde.

NB. ABBA-principe
Het ABBA-principe bij strafschoppenreeksen, dat dit seizoen bij wijze van proef werd ingevoerd, wordt na een jaar alweer afgeschaft. Vanaf volgend seizoen worden de penalty’s weer gewoon, als vanouds, om-en-om genomen; ABAB.